TR | EN
ARDEB 2021 Yılı 2. Dönem 1001 Projelerinin Bilimsel Değerlendirme Sonuçlarının İncelenmesi
3.01.2022

ARDEB 2021 Yılı 2. Dönem 1001 Projelerinin Bilimsel Değerlendirme Sonuçlarının İncelenmesi

Prof. Dr. Ender Demirel, ESOGÜ-MMF Dekan Yardımcısı

 

ARDEB 2021 yılı 2.Dönem 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen projeler incelendiğinde aşağıdaki sonuçlar çıkarılmış ve Fakülte olarak sonraki dönemlerdeki başarımızı arttırabilmek için bazı öneriler geliştirilmiştir:

  • Yürütücü kuruluşun Üniversitemiz olduğu İktisadi İdari Bilimler Fakültesinden bir proje, Ziraat Fakültesinden bir proje ve Mühendislik Mimarlık Fakültesinden bir proje olmak üzere üç adet projenin desteklenmesine karar verilmiştir.
  • Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Mesut Tekkalmaz'ın yürütücüsü olduğu “Talaşlı İmalatta Empedans/Admitans ile Kalıntı Gerilme İlişkisinin Araştırılması” başlıklı projenin desteklenmesine karar verilmiş olup öğretim üyemizi başarısından dolayı tebrik ederiz.
  • Şehrimizdeki diğer Üniversitelere bakıldığında Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nden kabul edilen proje bulunmamaktadır.
  • TÜBİTAK tarafından açıklanan listedeki Üniversiteler arasında toplam üç proje ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 24. Sırada yer almaktadır.
  • Yürütücü kuruluş olarak desteklenmesine karar verilen proje sıralamasında ilk 10’da yer alan Üniversiteler aşağıdaki Tablo 1’de listelenmiştir.

 

Tablo 1. Üniversitelerin proje sayıları

Yürütücü Kuruluş Proje Sayısı
KOÇ Ü. 15
ANKARA Ü. 12
ORTA DOĞU TEKNİK Ü. 9
YILDIZ TEKNİK Ü 9
İSTANBUL TEKNİK Ü. 9
HACETTEPE Ü. 8
SABANCI Ü. 7
GEBZE TEKNİK Ü. 7
EGE Ü. 7
 

 

Sonuç ve Öneriler

Ülkemizdeki en prestijli Ulusal Proje Destekleme programı olan 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen projeler sayesinde Fakültemizdeki laboratuvar alt yapıları geliştirilebilmekte, lisansüstü öğrencilere Burs imkânı sağlanabilmektedir.  Fakültemiz ve Üniversitemizin bundan sonraki proje dönemlerindeki başarısını arttırabilmek, Fakültemiz öğretim üyelerinin özgün araştırma proje fikirlerini rekabetçi bir anlayış ile geliştirerek proje başvurusu yapmaları ile mümkün olabilecektir. Bu nedenle Bölümlerin Ar-Ge stratejik hedeflerini kurgularken, Bölüm 1001 proje başvurularının arttırılması üzerine çalışmalar yapmaları gerekmektedir.