29.03.2023

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2022/2 dönemi kapsamında yapılan başvuruların destek sonuçları açıklandı. ESOGÜ’den yapılan toplam 13 başvurunun tamamı MMF’den olmuştur. MMF’den başvuran 10 proje desteklemeye laik görülmüştür. Ancak bu dönem, ESTÜ’den bu projelere başvuru yaklaşık 2.5 kat ve destek sayısı 2.8 kat fazla olmuştur. ESOGÜ MMF projeleri %77 oranında desteklenirken Türkiye geneli destek oranı %56 olmuştur. ESTÜ destek oranı ise %88 olarak gerçekleşmiştir.

Başvuru            Destek Sayısı               % Destek

ESOGÜ                13                        10                             77

ESTÜ                   32                         28                              88

Toplam               767                      433                           56

Projelerin MMF Bölümlerindeki dağılımı Kimya ve Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde 3’er, Endüstri Mühendisliğinde 2 ve Bilgisayar ve Makine Mühendisliğinde 1’er olmuştur. Destek alan proje konuları:

• Yapay zekâ tabanlı sistemlerin kalitesinin ölçülmesi için test kütüphanesi geliştirilmesi (Temiz yapay zekâ)
  • Yerli elektrikli araç teknolojisine katkı sağlayan otonom sürüş projesi.
  • Elektrikli araçlar için otonom sürüş asistanı.
  • Elektroensefalogram (Eeg) sinyallerinin kesintisiz ölçümü yapan devre tasarımı.
  • Pil yerleşiminde manuel sistemlerden otonom sisteme geçiş.
  • Montaj hattında taşımaların azaltılması ve otonom sisteme geçilmesi.
  • Atık kumaştan üretilen aktif karbon destekli katalizörün H2O2 yakıt pili uygulamaları.
  • Metalsiz katalizör olarak aktif karbon geliştirilmesi ve H üretiminde katalitik aktivitesinin incelenmesi.
  • Tekstil endüstrisi kumaş atıklarından yeni nesil metalsiz katalizör geliştirilmesi ve elektrokimyasal performansının incelenmesi.
  • Veri füzyon ve ses sensörlerine kazandırılacak yazılım kabiliyeti sayesinde yerli şanzıman hatlarına yardımcı yöntem analizi.

Destek alan öğrenci ve danışman hocalarımızı tebrik eder başarılarının devamını dileriz. 2209-B Programı 2023 yılı başvuruları 25 Nisan-26 Mayıs 2023 tarihleri arasında alınacaktır. Çağrı duyurusu daha sonra açıklanacaktır.