TR | EN
SUCCESS OF OUR MINING ENGINEERING FACULTY MEMBERS
11/30/2020

 

Ülkemizde Madencilik Alanında Faaliyet Gösteren 36 Bilim İnsanı Dünya Sıralamasında İlk %2’nin İçerisinde Yer Aldı ve

Bunların İkisi Maden Mühendisliği Bölümümüzden

 

 

                                                                                  

                    Prof. Dr. Muammer Kaya                                              Prof. Dr. Mahmut Yavuz

            Türkiye’de 11. ve Dünya’da 211. sırada               Türkiye’de 26. ve Dünya’da 401. sırada

 

Stanford Üniversitesi’nden Dr. John PA Ioannidis, K. W. Boyack ve J. Baas tarafından yayınlanan ve tüm dünyanın en iyi bilim insanlarının sıralandığı “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” başlıklı makalesinde bu sene ülkemizden madencilik alanında faaliyet gösteren çok sayıda bilim insanı yer aldı. Dr. John PA Ioannidis öncülüğündeki araştırma ekibi tarafından oluşturulan veri tabanı standart atıf göstergeleri kullanılarak dünyada %2’lik dilimde yer alan en iyi/etkili 159.684 bilim insanını kapsayan bir veri tabanı oluşturdu. Kullanılan standart atıf göstergeleri H-indeks değerleri, ortak yazarlıkları ve kariyer boyu etki faktörleri dikkate alınarak hazırlanırken veri tabanı, bilim insanlarını 22 bilimsel alan ve 176 alt alanda kategorize etti.

Dr. John PA Ioannidis öncülüğündeki araştırma ekibi tarafından oluşturulan veri tabanı standart atıf göstergeleri kullanılarak dünyada %2’lik dilimde yer alan en iyi/etkili bilim insanını kapsayan bir veri tabanı oluşturdu. Kullanılan standart atıf göstergeleri H-indeks değerleri, ortak yazarlıkları ve kariyer boyu etki faktörleri dikkate alınarak hazırlanırken veri tabanı, bilim insanlarını 22 bilimsel alan ve 176 alt alanda kategorize etti. Oluşturulan veri tabanı kapsamında tüm kariyer verileri ve 2019 performans verileri kullanılarak iki farklı sıralama oluşturuldu. Tüm kariyer verilerine göre gerçekleştirilen sıralamada ülkemizden Maden ve Metalürji alanında 26 bilim insanı %2’lik dilimdeki 159.684 kişi içerisinde yer alırken 2019 yılı performans verirlerine göre gerçekleştirilen sıralamada ise 36 bilim insanı %2’lik dilimdeki 161.444 kişi içerisinde kendisine yer buldu.

Maden Mühendisliği alanında, 2019 performans verilerine göre sıralamada KTÜ’den 8; SDÜ’den 5; İTÜ, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, ESOGÜ, Cumhuriyet Üniversitesi ve İnönü Ünversitelerinden 2’şer bilim insanı Dünya sıralamasında yer almıştır. ODTÜ, Hacettepe ve Dokuz Eylül Üniversitelerinden kimse yer alamamıştır.

ESOGÜ Maden Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Muammer Kaya tüm kariyer verilerine göre Türkiye’de 27. sırada ve sadece 2019 yılı performans verilerine göre Dünya’da 211. sırada ve Türkiye’de 11. sırada yer alırken; Prof. Dr. Mahmut Yavuz tüm kariyer verilerine göre Türkiye’de 32. sırada ve 2019 yılı performans verilerine göre Dünya’da 401. sırada ve Türkiye’de 26. sırada yer almıştır.

Küreselleşen dünyada bilim insanlarının performansı artık Dünya çapında tarafsız kaynaklarca ölçülmekte ve değerlendirilmektedir. Bu yüzden uluslararası tanınırlık ve saygınlık kazanmak için Science Direct, Researchgate, Scopus, Orcid, Mendeley vs. üye olmak gereklidir.

Kaynak: https://madencilikturkiye.com/ulkemizde-madencilik-alaninda-faaliyet-gosteren-36-bilim-insani-dunya-siralamasinda-ilk-2nin-icerisinde-yer-aldi/